Eşinin oturma izni hakkına sahip olması durumunda aile birleşimi kapsamında Almanya’ya gidebilirler. Bunun için, Oturum Yasası’nın §30. paragrafındaki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Eşler, aşağıdaki şartları yerine getirdiklerinde oturma izni alabilirler (bağlayıcı değildir):
- Geçerli bir evlilik: İki kişinin evli olduğunu gösteren evlilik cüzdanlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Almanya’da evlenmek için vize alınabilir. Bunun için Almanya’daki evlendirme dairesine, evlilik için gerekli evraklar teslim edilmelidir.
- Evlilik kapsamında birlikte yaşam: Tarafların evlendikten sonra Almanya’da birlikte yaşayacakları planları olması gerekmektedir. Yabancılar dairesi, evliliğin anlaşmalı bir evlilik mi yoksa zorla yapılan birevlilik mi olduğunu belirlemek için eşleri aynı anda çapraz sorguya çekebilir. Bu sorgulama ile nişanlı veya evli çiftlerin gerçekten birbirlerini tanıyıp tanımadıkları, aralarında ciddi bir ilişki olup olmadığı anlaşılabilir.
- A1 düzeyinde Almanca öğrenmek: Evlilik sebebiyle Almanya’ya gitmek isteyen kişiler, vize alabilmek için A1 düzeyinde Almanca öğrendiklerini kanıtlamalıdırlar. Bunun için kişinin Alman Kültür Merkezi, ÖSD veya TestDaf sınavını geçmesi gerekmektedir.
- Geçim güvencesinin sağlanması: Aile birleşimi ile Almanya’da ikamet edebilmek için ailenin yeterli aylık gelirinin olması gerekmektedir. Bunun için Almanya’da çalışan eş veya Almanya’ya gidecek kişinin hazır bir işinin olması gerekmektedir. Aylık geçim miktarı hesaplanırken, “Kindergeld” (çocuk parası) ve “Kindergeldzuschlag” (Alman hükümetinin çocuklarınızın masrafları için size ödeyeceği ek miktar) ve “Elterngeld” (ebeveyn parası) gibi yardımlar da dikkate alınır. Geliriniz, sosyal yardım kanunlarına göre düzenlenmiş kişi başına düşen asgari geçim düzeyinden (Sozialhilfe-/Harz-IV-Regel-Sätze) ve ödeyeceğiniz kira (Miete) bedelinden fazla olmalıdır. Almanya’daki danışma merkezine başvurarak gelirinizin yeterli olup olmadığını hesaplatmanız mümkündür.
- Yeterli genişlikte evin hazırda olması: Oturacağınız ev yeterli büyüklükte olmalıdır. Yabancılar dairesi genellikle 2 yaşından büyükler için kişi başına 12m² düşmesini istemektedir.
- Geçerli pasaport: Vize alabilmek veya daha sonra Almanya’da alacağınız oturma izni için geçerli ve enaz bir yıllık süresi olan bir pasaport gerekmektedir. Bir yıldan daha uzun süreli bir pasaport almak ekonomik açıdan daha avantajlı olabilir.
- Ülkeye giriş yasağı olmaması: Kişinin daha önce Almanya’da veya herhangi bir Schengen ülkesinde bulunmuş ve sınır dışı edilmemiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ülkeyi polis zoruyla terk etmemiş olması da önemlidir. Bu durumlardan biri gerçekleştiğinde ülkeye giriş yasağı konulabilir. Sınır dışı edilme sebebinin olmaması da gereklidir.
- Vize sürecinin işleyişi: Eğer kişi aile birleşimi vizesi ile Almanya’ya gitmediyse, vize şartlarını yerine getirse dahi Almanya’da oturma izni alamaz. Aynı şey turist/ziyaret vizesi veya yeşil pasaportla (vize almaksızın 3 ay kalabilme) giden kişiler için de geçerlidir.
Vize başvurusu yapmadan önce, yabancılar dairesi ile iletişime geçerek destek almak tavsiye edilir.